Worstenbroodjes met zacht melkdeeg

Gepubliceerd op 1 juni 2025 om 08:00

Als échte Brabander weet ik één ding zeker: iedereen hier is ervan overtuigd dat het allerbeste worstenbroodje van hun eigen bakker komt. En laat die bakker nou altijd nét toevallig in hun geboortedorp zitten. Zo werkt dat hier en eerlijk? Ze hebben allemaal een beetje gelijk. Worstenbrood zit bij ons gewoon in het bloed. Je kreeg het met de paplepel mee of nou ja, eigenlijk uit het vuistje in de Efteling, of voor, tijdens, of na het zwemmen. Deze worstenbroodjes zijn mijn ode aan dat gevoel. Precies zoals ik ze me herinner van de bakker uit mijn dorp: zacht, lichtzoet melkdeeg met een sappig, gekruid worstje erin.

Ik neem je mee in mijn worstenbrood-nostalgie.

Wat heb je nodig? (Voor ± 8 stuks)

Voor het deeg:

  • 300 g tarwebloem (liefst patentbloem)

  • 4 g instant gist

  • 200 ml volle melk (kamertemperatuur)

  • 40 g zachte ongezouten boter

  • 2 el lichte basterdsuiker

  • 1 eidooier

  • 1 tl zout

Voor de vulling:

  • 8 chipolataworstjes (of grotere als je meer worst dan brood liefhebber bent)

Voor het bestrijken:

  • 1 eidooier + 1 el melk

Zo maak je ze:

1. Het deeg

Gooi de bloem, gist, basterdsuiker, eidooier, boter en zout in een kom. Voeg de lauwe melk erbij. Kneed dit 8–10 minuten tot een soepel, zacht deegje. Het mag nog licht plakken, dat zorgt straks voor dat fluffy resultaat.

2. Eerste rijs

Maak er een bolletje van, leg in een ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek of folie. Laat het lekker een uurtje rijzen op kamertemperatuur tot het in volume verdubbeld is.

3. Broodjes maken

Verdeel het deeg in 8 stukjes. Rol elk stukje uit tot een ovaal (ietsje groter dan je worstje). Leg het worstje in het midden en vouw het deeg er strak omheen. Knijp de naden goed dicht, zijkanten naar de naad toe, en leg ze met de naad naar beneden op een bakpapiertje.

4. Tweede rijs

Dek de broodjes losjes af met een vochtige theedoek of folie en laat ze nog 30 minuten rijzen. Dan worden ze extra luchtig.

5. Bestrijken

Meng een eidooier met een eetlepel melk. Bestrijk de bovenkant van elk broodje dun, voor die mooie glans als ze straks uit de oven komen.

6. Bakken!

  • Airfryer: 180°C, 15 minuten (na 12 minuutjes even spieken of ze al goudbruin zijn)

  • Oven: 200°C (boven-/onderwarmte), 18–20 minuten, tot ze perfect goudbruin zijn

 

Geniet ervan!